De Universiteit Hasselt start een wetenschappelijk onderzoek naar klimaatwijzigingen en de invloed ervan op de biodiversiteit. Een futuristisch Field Research Centre (FRC) biedt het kader voor een uniek onderzoeksdomein.
Het westelijk gelegen paviljoen (3de van rechts) huisvest de kantoren en het labo van het veldstudiecentrum of Field Research Centre. Samen met het bijhorende onderzoekscomplex ECOTRON Hasselt University verricht de universiteit er wetenschappelijk onderzoek naar klimaatwijzigingen en de invloed ervan op de biodiversiteit.
Vanuit een gedeelde bezorgdheid over het behoud van het Nationaal Park werd er in 2010 een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM vzw) en de Universiteit Hasselt. De Hoge Kempen, met in het bijzonder het gebied in en rond de Mechelse Heide, vormt een bekende NATURA 2000 site. Het Europees netwerk Natura 2000 omvat in totaal meer dan 1000 beschermde diersoorten en meer dan 200 biotopen.
Samen met vele vrijwilligers, parkrangers en studenten beoogt de UHasselt de opvolging, sensibilisering en ondersteuning van een zo ruim mogelijk onderzoek rond biodiversiteit.
De hoofddoelstellingen van het Field Research Centre zijn:
1. Realiseren en ondersteunen van internationaal kwalitatief hoogstaand onderzoek in verschillende wetenschappelijke disciplines ter bevordering van kennis omtrent ‘biodiversiteit’ in al haar aspecten.
2. Studenten (en begeleiders) van hogescholen en universiteiten van over heel Europa de faciliteiten bieden om op zelfstandige basis of met ‘tailor made’ modules tijdens stages en excursies de praktijk aan de theorie te toetsen.
3. Op internationaal niveau de uitwisseling van expertise en ervaringen bevorderen op het gebied van biodiversiteit en natuurbehoud en –beheer, zowel op juridisch, biologisch, geografisch, geologisch, architecturaal, economisch en antropologisch vlak.
Meer info:
www.uhasselt.be/FieldResearchCentre