Na de sluiting van de mijn van Eisden in 1987 volgden plannen voor een herbestemming van de site zich in snel tempo op. Dankzij lokale actievoerders kon op het nippertje vermeden worden dat alle gebouwen zouden gesloopt worden. Ondertussen is het resterend mijnpatrimonium als monument beschermd:
Al in 1992 lanceerde de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland, bekend van o.a. de ‘uitvinding’ van het fietsroutenetwerk, het idee de site niet geheel te bebouwen maar volop in te zetten op de unieke ligging nabij het grootste bos- en natuurgebied van Vlaanderen: het huidige Nationaal Park Hoge Kempen. Dit idee won langzaamaan veld en, bij de opmaak van het Masterplan voor het Nationaal Park, werd de site voorgesteld als ‘Hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park’.
De huidige plannen voor de hele site, samengebracht onder het project ‘Terhills’, vrijwaren een belangrijk deel van het voormalige industriegebied van de mijn van Eisden als natuurgebied. Het is hier dat ‘Terhills, de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen’, dag na dag en met de steun van de bewoners van de tuinwijk en bezoekers, langzaam maar zeker vorm krijgt.
Een regelmatige wandeling in de natuur kan, zeker vandaag de dag, een zeer gezonde en heilzame werking hebben op de geest én het lichaam van ieder die zich wil onthaasten, ontspannen of die gewoon een gezellige dag wil doorbrengen op een magische plek.
De Universiteit Hasselt start een wetenschappelijk onderzoek naar klimaatwijzigingen en de invloed ervan op de biodiversiteit. Een futuristisch Field Research Centre (FRC) biedt het kader voor een uniek onderzoeksdomein.
Het grondgebied is een ongelooflijk 'transitielandschap'. Van Limburgs heidelandschap eind 19de eeuw, overgaand in een industrieel ontginningsgebied voor grind en steenkool in de loop van de 20ste eeuw, en eindigend in een toeristisch-recreatief wandelparadijs vandaag de dag.
Vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland wenst een goede verstandhouding te onderhouden met 'al' haar bezoekers en wandelaars te CONNECTERRA. Wat mag en wat niet?